tl
 
L
logga13
prick

Suppleant Anders Sigurdsson:
Att vara skyddsombud brukar jag säga är det finaste förtroendeuppdrag man kan ha.  Att företräda sina kamrater när det gäller arbetsmiljö är ett stort förtroende som man har fått.
Jag blev vald till huvudskyddsombud 1999 efter frågan från klubben, efter en hel del funderande tackade jag ja till uppdraget. Det var en del mer i uppdraget än jag kanske visste om, försäkringar ingick visst också samt att det var en hel del utbildningar som skulle till. VCE-skyddsråd skulle man vara med i och även på koncernens huvudskyddskonferens en gång om året. Allt eftersom åren har gått och jag har gått en massa utbildningar så har uppdragen också ökat. Just nu sitter jag med i arbetsmiljö- och försäkringskommittén på avdelning 18 Örebro. Är också vice ordförande i arbetsmiljö- och försäkringskommittén i koncernen, så nu är jag själv med att planera huvudskyddsombudsdagar för alla huvudskyddsombud i AB Volvo. Jag sitter också med i vår harmoniserings grupp varje onsdag, samt vår nationella PPE-grupp.(Personlig skyddsutrustning).
Så det har blivit en del mer än vad jag trodde från början, men vad sjutton, det har varit otroligt intressant, lärorikt och ibland spännande i synnerhet om man reser med Sj. Dessutom kan man vara med och påverka vilket är få förunnat.
Förutom det så fuskar jag lite som brandman var tredje vecka så mina stora fritidsintressen jakt och fiske blir lite lidande ibland.
Vad vill jag då säga med denna beskrivning av mig själv?
Det är att alla som vill kan vara med att påverka, men det kräver också att man är villig att gå utbildningar för att få den kunskap och kontaktnät som är så viktigt.
Anders Sigurdsson.
Inskrivet 2013-12-03

pr

Sedan var det dags för sekreteraren:
Förtroendevald - att vara vald med förtroende!
Medlemmarna har gett mig ett förtroende och valt mig som ledamot till styrelsen för Volvo Verkstadsklubb Hallsberg. Det uppdrag som jag där uppbär är sekreterare och det passar mig alldeles utmärkt. Mitt fackliga intresse går långt tillbaka. När jag gick Fordonslinjen på Alléskolan hade jag en lärare som sa att "Facket - det ska ni gå med i" och efter att jag börjat på dåvarande Volvo BM i juni 1979 så gick det inte många dagar innan jag hade blivit medlem i facket. Gick sedan min första medlemsutbildning och på den vägen var det, blev sedan kontaktombud och jämställdhetsansvarig. Även fast jag senare bytte befattning och blev tjänsteman så var jag fackligt aktiv först i Ledarna och sedan i Unionen. När jag på HR avdelningen fick börja förhandla så var det lite svårt att sitta på två sidor av bordet så därför fick jag avstå fackliga uppdrag. Sedan 2009 är jag åter medlem i IF Metall och fick snabbt förtroendet av er medlemmar att bli vald till styrelsen. Förra året när de första Volvostegarna började på Volvo Hallsberg fick jag vara med och ha facklig introduktion för dem och det var roligt och nu är det dags för ett nytt gäng att få veta mer om facket och dess roll.
Om du har funderat på och är intresserad av att jobba fackligt så finns det bra medlemsutbildningar att gå, annonseras på anslagstavlorna och här på vår hemsida.
Snart är det dags för ett nytt nomineringsmöte och i början av nästa år är det årsmöte. Vi hoppas att så många medlemmar som möjligt kommer på våra möten.
Tack för ditt förtroende, från Anette Nilsson - sekreterare
Inskrivet 2013-11-04

pr

Nu är det kassörens tur att skriva några rader. Jag kan konstatera att nästan alla av oss här på Volvo är medlemmar  och det är glädjande både för mig som Kassör o Metallare. Hur det än är så stämmer det gamla talesättet ”Tillsammans är vi starkare”
Det känns även bra att vi även kan betala Folksams Medlemsolycksfallsförsäkring till alla våra medlemmar. I min andra fackliga roll som skyddsombud så är det positivt att företaget jobbar med säkerhet. Fast där känner jag att det vissa gånger mera är att jaga VPS-poäng än att jaga faror.  Monotona arbetsuppgifter /förslitningsskador vilket jag tycker är stora faror jobbas det inte lika hårt med? Som avslutning skulle jag vilja tala om en annan Medlemsförmån, Våra släpkärror.
Det händer att man mörkar felen och det innebär att det är kompisen som har hyrt kärran som hittar någon defekt sak när han/hon ska iväg. Snälla meddela detta. För vi i styrelsen får fixa dessa fel på kvällstid eller möjlig lunchtid och då får vi en ärligare chans att hålla igång kärrorna.
Mvh Jörgen
Hallsberg den 2013-10-03

pr

Vice ordförande Peter Thuresson var nästa man att skriva "Styrelsen har ordet":
Nu är vi tillbaka efter semestern, och vi tycker nog alla att den har varit fantastisk vad gäller vädret. Den har verkligen gett möjlighet till vila och rekreation efter den väldigt arbetsamma vår vi hade med en hög produktionstakt och problem, och till följd av det en massa övertid.
Nu när hösten börjar göra sig påmind, så kan vi från styrelsen konstatera att det finns en hel del saker att ta tag i de närmsta månaderna.
En sak är hur ser produktionen ut under hösten och utifrån det hur det blir för våra uppsagda medlemmar, vi anser från klubben att ett tidigt besked från företaget om vad som gäller är viktigt, kommer uppsägningarna att verkställas eller återtas. Vi kommer att göra vad vi kan för ett besked så fort som möjligt.
Det har ju tecknats ett avtal på Volvokoncern nivå, som bygger på riksavtalet, avtalet ger en engångssumma för i år (4300kr). Men från första januari så ska det vara fördelat i vårt lönesystem. Det ska ge en snittökning vid företaget på 4,2 %. Företaget och klubben är överens om att så snart det bara går inleda diskussioner hur detta ska hanteras lokalt.
En viktig fråga till är våra arbetstider. Kan tyckas tidigt att ta upp den redan, men vi vill från klubben vara ute i god tid så att ni medlemmar ges möjlighet att ge idéer och uppslag på hur ni vill att arbetstiderna ska vara. Har ni synpunkter eller idéer, lämna dom till något kontaktombud eller till styrelsen.(Skriv gärna ner förslaget på ett papper).
Peter Thuresson, vice ordförande
Hallsberg den 2013-08-23

pr

Verkstadsklubbens ordförande Börje Andersson får inleda "Styrelsen har ordet" med följande:
Som ordförande i vår verkstadsklubb har jag fått äran att vara först ut att skriva några rader på vår nya hemsida. Jag tror att det kommer att bli ett bra forum för oss på klubben att sprida information och för medlemmarna att söka information och se vilka som har förtroendeuppdrag i vår verkstadsklubb. Här har vi även länkat till andra hemsidor som vi tror kan vara intressanta. Nu när vårt avtal går ut och ett nytt skall förhandlas fram kan det ju vara av intresse att veta vad som händer och förbundet har information på sin hemsida. Sedan har vi ju några val framför oss där det säkerligen kommer att skrivas några rader både här och där. Jag hoppas att det blir en välbesökt sida och att det leder till ökad insyn och delaktighet i vår verkstadsklubb och om vi medlemmar håller i hop blir vi starkare. Information kunskap och samanhållning är viktiga bitar för att vi skall få det bättre i framtiden.
Börje Andersson
Hallsberg den 2013-06-20

 
logga